hond

06-11-2012 11:06

 

Daddy, de rolmodel, liefste pitbull die ooit geleefd heeft, is inmiddels overleden, is de grootvader van de nieuwe generatie pitbulls, die kalm-onderdanig was en een goede leraar voor hond en mens en Cesar Milan.

 

Als hondenbezitter is kalm-assertief zijn een feit. Je moet ten aller tijde je hond het vertrouwen geven, door goed en consequent te zijn. Een instabiele leider zorgt voor onrust. Als hond wordt je niet altijd geboren om leider te zijn.  Als  de hond, als volger geboren is, wil zij je je volgen.  Een geboren leider  of niet, de hond zal leidng zoeken. De hond gaat dan zelf de leiding nemen, en dan krijg je onrust. Want onzekere honden worden nerveuzer en worden gefrustreerd en gaan blaffen, worden bezitterig, overvriendelijk en kunnen door de angst gaan bijten. Ook dominante honden worden overheersender en daardoor agressiever. Dan komt de wilde hond(wolf) in haar boven en dat is niet gezond. Een hond hoort kalm-onderdanig te zijn.

In huis is de hond rustig. Het dier mag wel rondlopen, kan de tuin in lopen en/of balkon om zich te vermaken of te liggen. Alleen is de hond wel rustig en niet  opgewonden. Opgewonden honden gaan blaffen. Alleen jij bepaalt wanneer het genoeg is en maak einde aan het gedrag, door haar naar binnen te roepen en haar plaats wijzen. Ze kan ook graven in de tuin of je planten vernietigen, dan corrigeer je haar. Blijf rustig, maar geef commando NEE. Als de hond niet luistert, moet je met je stemgeluid hoger, inzetten kwa level en Néé herhalen, maar wel nog steeds kalm blijven. Blijf bij weigering steeds néé zeggen, en verleg je NEE in je eigen kalm-assertieve energie naar een hogere level. Begin bij 1 nee en zet steeds hoger in tot de hond ophoudt met het gedrag. Als de hond stopt met het gedrag dan beloon je het met véél blijdschap zodat de hond de volgende keer sneller stopt met het gedrag. Eventueel om het te stimuleren geef je een klein beloningssnoepje. Alleen het snoepje geven moet je weer weglaten als het beter gaat, anders verliest het snoepje zijn doel. Belonen met je stem is altijd beter. als de hond naar je toe komt zeg je brááf en geef commando zit en beloon haar met een aai. Het beste is bij de borst, dat kalmeert. Dit geldt voor alles als het om corrigeren gaat, zorg er wel voor dat de hond kalm blijft. Want een opgewonden hond kun je niet bereiken. Bij angst of dominantie is de hond niet corrigeer baar. Wanneer ten alle tijden het opvoeden niet lukt, geneer je niet en zoek een deskundige. Op de website staat bij nieuws een lijst met eerlijke deskundige(n). De lijst bestaat voorlopig uit 1 persoon. Ik hoop dat ik de lijst kan aanvullen, Er zijn wel andere lijsten, maar ik wil in de lijst de betrouwbare aangeven. Er is een wildgroei aan hondenscholen en hondentrainers, en ik ga voor eerlijk en goede zorg voor de hond.  Bert Verstraten is een vriendelijk maar een consequente hondentrainer. Hij wil, wat je ook op zijn website kan lezen, een betere baas-hondrelatie. Zijn liefde voor de hond/wolf is enorm en is zijn passie. Ook het coachen zit  bij hem in het bloed.